Jak długo przechowywać Sushi?

 

Zamówiłeś sushi, ale nie udało Ci się zjeść całego zestawu w jeden dzień i zastanawiasz się, jak długo możesz przechowywać potrawę? Sushi to popularny przysmak kuchni japońskiej, który najlepiej smakuje na świeżo, co nie oznacza, że w odpowiednich warunkach nie można go przechować przez kilka dni. Zobaczmy, jak to powinno wyglądać.

Jak przechowywać sushi?

Według znawców kuchni japońskiej kluczem do spożywania dobrego sushi jest świeżość. Eksperci uważają, że najlepiej smakują sushi spożyte w ciągu 3 godzin po przyrządzeniu. Można więc uznać, że jeżeli nie ma takiej potrzeby, lepiej nie przechowywać sushi, ponieważ utraci ono walory smakowe. Jeśli jednak zastosujesz się do naszych zaleceń, będziesz mógł zjeść sushi także po dłuższym czasie od przygotowania.

Czy sushi można przechowywać w lodówce?

Pierwszą myślą, dotyczącą przechowywania sushi, jest schowanie produktu do lodówki, aby utrzymać świeżość. Jest to możliwe, jednak wszystko zależy od tego, z jakich składników sushi było przygotowane. Trzeba pamiętać, że jeżeli w sushi faktycznie została wykorzystana surowa ryba, możliwe jest spożycie tylko bezpośrednio po przyrządzeniu, ponieważ nawet przechowywanie w lodówce może przyczynić się do tego, że potrawa nie będzie nadawała się do jedzenia.

W niektórych rodzajach sushi wykorzystywane są ryby wędzone lub gotowane. W takim przypadku przechowywanie sushi jest możliwe, a potrawa powinna być zdatna do zjedzenia także na drugi dzień. Niska temperatura może jednak doprowadzić do tego, że ryż utraci swoje właściwości, a nori stanie się gumowate. Między innymi dlatego nie zaleca się mrożenia sushi.

Jeżeli myślisz o pozostawieniu sushi na drugi dzień, dowiedz się, jaki rodzaj ryby został wykorzystany do produkcji jedzenia. W przypadku, gdy ryba była wędzona lub gotowana, możesz sushi zostawić w lodówce, jednak pamiętaj, aby nie stało w niej zbyt długo, gdyż straci walory smakowe.